čtvrtek 26. ledna 2012

Rumunské kulturní střípky

Zima člověka moc neláká k venkovním aktivitám, ne že by se nedalo lyžovat nebo bruslit, ale tak nějak je venku fakt ZIMA. Rozhodl jsem se tedy, že zrealizuji alespoň návštěvu divadla. Trocha té kultury ve vytápěném sále přijde vhod a třeba potkám nové a zajímavé lidi.

AIESECáři mě už od začátku ledna honí s projektem Global Village, který proběhne v polovině března. Jedná se o prezentaci České Republiky a její kultury v multikulti prostředí. Nebude tam samozřejmě jenom CR, ale dalších 30 států. Takže všichni účastníci výměných programů dostali za úkol vyřešit prezentaci svojí země. Ale proč mluvím o Global Village, když to měl být článek o kultuře...ehm...vtip je v tom, že díky zajišťování prezentace ČR pro Global Village jsem musel zajít na Českou Ambasádu v Bukurešti.

Vyhledal jsem si kontakt na internetu a při té příležitosti zjistil, že v Bukurešti funguje České Centrum. Kulturou nabité stránky kompletně v Češtině s přehledem Českých kulturních akcí pořádaných v Bukurešti. Kromě toho veškeré novinky týkající se české komunity v Rumunsku a samozřejmě kooperace s Ambasádou. Po hodinovém mlsání jsem narazil na titulek:


Vzpomněl jsem si na inscenaci této hry z prostředí dámské divadelní šatny v podání hradeckého divadla a hned si vytvořil poznámku do telefonu. V pátek 20. ledna jsem se vydal na představení do malého sálu zdejšího ArCub centra. 80 minutové představení v nastudovaní bukurešťského Národního divadla od režiséra Alexandra Mâzgăreanuva mě stálo v přepočtu necelých 140Kč. Byla to kulturní lahůdka v komorním prostředí a určitě se sem vrátím na další představení.

K dobru vám posílám ještě velmi populární rumunskou zpěvačku Antonii Iacobescu a její poslední hit Pleaca, což může být v překladu něco jako rozchod. Ať máte představu co tady musím poslouchat každý den z reproduktoru svého velmi "taktního" spolubydliče Štefana. Letí to teď v každém radiu a na všech dižinách.

1 komentář:

  1. Fiko: né že by tenhle článek nebyl zajímavý, ale ta slečna zpěvačka se taky moc vydařila :-)

    OdpovědětVymazat