čtvrtek 8. prosince 2011

Tachov - Praha - Videň


Vstávání v půl páté ráno nebyl nikdy můj koníček. Dnes jsem se přemohl a porušil rutinu abych se dostal včas nejen na letiště ale taky na vlak. Oni vám totiž kočku do autobusu na mezinárodní trase nevezmou. To jen kdybyste chtěli cestovat se svým miláčkem. Připravte se na to, že dvě největší české společnosti – Eurolines a Studentagency – nemají povolení převážet živá zvířata na mezinárodních trasách.

"Na hlavním nádraží ubylo bezdomovců a přibylo obchodů. Celkově to působí mnohem čistějším dojmem..." 

Vlak vyjížděl v 8:39, ale z naší sudetoněmecké vísky to trvá na hlavní nádraží Praha přes 3 hodiny, přičemž jen metro zabere 40 minu(Zličín – hlavní nádraží). Povětrnostní podmínky byli na dálnici D5 opravdu zlé a tak se nedalo nahnat opravdu ani minutku. Párkrát jsem se přistihl při modlení za vyhnutí se srážce. Před Prahou se ještě dalo do deště, ale to vše v příjemném Prosincovém rozmaru 4 stupňů nad nulou.

Hlavní nádraží Praha už nás vítalo v 8:00, přičemž jízdenku zakoupenou online vám nevytisknou na pokladně. Bud si ji přinesete vytištěnou, nebo... nebojte nemáte smůlu, ale zajdete do internetové kavárny a za 3 kačky si ji necháte vytisknout. Proto pozor: Informace CD nejsou napojeny na internet a už vůbec nemají vaší elektronickou jízdenku ve svém systému. Ale jedno se jim musí nechat. Na hlavním nádraží ubylo bezdomovců a přibylo obchodů. Celkově to působí mnohem čistějším dojmem a člověk se cítí bezpečněji. Jen za těch 30 minut čekání na příjezd EC75-Franz Schubert jsem zahlédl 2 skupinky policistů čítající tři muže/ženy a dvakrátdva pracovníky soukromé bezpečnostní agentury. Dokonce za mnou stál policista i ve směnárně, kde jsem narychlo směňoval české koruny na rumunský Lei a Euro. Pokud pojedete kamkoliv, nebo budete odkudkoliv přijíždět, raději na hlavním nádraží Praha nesměnujte a vydejte se do města najít směnárnu případně plaťte kartou.

Franz vyjížděl na čas a dokonce i Míša s tátou se se mnou stihli rozloučit před pověstným mávnutím zelenou plácačkou od pána s červenou čepicí. Teď už s Geraltem sedíme v pohodlném kupé a necháme se unášet směr Vídeň Meidling, kde nás čeká přestup na Airport bus. Je na čase skouknout toho Obhájce.

Musí se přiznat, že cesta vlakem v evropském standardu je něco moc příjemného. Zdroj na 230V vedle sedadla, klimatizace udržuje příjemnou teplotu(mikina/svetr je nutností) a průvodčí se chová zdvořile a vlídně. Jediné co zatím schází je připojení k bezdrátovému internetu. Geralt sekal latinu po celou dobu jízdy přičemž spolucestující jej dokonce nechali trochu protáhnout packy.

Na co nezapomenout a co se může hodit:

Žádné komentáře:

Okomentovat