pondělí 26. prosince 2011

Bukurešť - Konstanta za 2 hodiny 30 minut

Ještě ve středu jsem si říkal, že asi budu muset doma pařit Quake Live a oslavit Vánoce pěkně po pařansku >:-D Klasicky se všemi blázny napříč Evropou v arénách od IDsoftu.
Ve čtvrtek se však ozvala čelenka místní skupiny AIESEC a pozvala mě ke strávení Vánočních svátku v pohostinnosti její rodiny ve městě Konstanta. Neváhal jsem ani chvíli a nabídku přijal. Poslal jsem Dianě potvrzující mail a jal se objednat autobus směr Konstanta - stránka je dostupná i v angličtině, ale pozor, ne všechno je přeloženo. Systém funguje celkem dobře, dokonce je možné objednat si jízdenku předem a on-line zaplatit platební kartou. Dejte však pozor na nutnost poskytnout vaše telefonní číslo, na které vám před odjezdem zavolají o potvrzení jízdy.

"Autobusy i vlaky tu kupodivu jezdí na čas. Pokud dorazíte na zastávku byť jen o pár minut později máte smůlu!"

Ale nic není tak růžové jak se zda. V patek jsem "lehce" ponocoval :-) a ve spojení s degustací vína byl notně společensky unaven. Tento fakt pak vyústil v pozdní raní vstávání a já byl nucen lehce poupravit plány. Na nádraží jsem dorazil pozdě, autobus už byl fuč. Ale co, stejně jsem chtěl původně jet vlakem. Gara de Nord - největší nádraží v Bukurešti - mi poskytlo perfektní alternativu. Lehce dražši, ale za to rychlejší vlakové spojení Bukurešť- Konstanta pouhých 58 Leu. Za ten slibovaný komfort a rychlost to stálo. Jenze predstavte si, ze kupujete lístek na štědrý den. v Rumunsku sice 24.12. není tak žhavé datum jako v ČR, ale lístek na vlak dostanete tak na 2 hodinu odpolední. U kasy jsem byl před desátou :-/. Nenechal jsem nic náhodě, lístek preventivně koupil a obhlídnul ještě okolí. 4 hoďky rezerva, to by se dalo něco nakoupit. Pokud byste chtěli vědět kdy a kam jezdí v laky z jednotlivých nádraží pak určitě navštivte on-line Rumusnké jízdní řády. (V levé části si vyberete datum a stanice Z a DO a necháte vyhledat. Výsledky vyhledávání se již dají zobrazit v angličtině a jiných evropských jazycích.)

Na podruhé už jsem nenechal nic nahodě a na vlakáč dorazil pěkně v čas:-) No v čas...vlastně svým způsobem pozdě. Zatímco v Čechách už všichni netrpělivě vyhlíželi zlaté prase, v Rumunsku nastala dopravní kalamita. Každý se chtěl dostat domu za rodinou a přáteli a podle toho vypadal taky způsob dopravy. Jeden by si řekl, ze v tom vlaku bude víc míst - víš jak, Intercity.. Jenže ve všech, doslova ve všech vagonech bylo tolik lidí, že jsem byl rád za místo na chodbičce a to jsem málem zůstal stát na peronně. Nahodil jsem ostré lokty plus Český jazyk do akce a do vagonu se nakonec vecpal. 2 hodinky na stojáka, par stanic projeto a hurá na sedačku. Pročetl jsem úvod ke knize Hra o Trůny od George R.R. Martina (díky Dejve;-) a ponořil se na pár minut do říše snů. Nicméně po dalších 20 minutách jsme již stavěli v Konstantě.

Užitečné informace pro cestovatele:

1 komentář:

  1. Fiko: úplně tě vidím jak si probojováváš cestu do toho vlaku po svém ;-)

    OdpovědětVymazat