středa 18. ledna 2012

Demonstrace v Rumunsku - Universitate Bukurest

Nevím kolik se toho doneslo do české kotliny, a zda-li to byly "zaručené" informace našich novinářských es. Nicméně v Bukurešti, potažmo v celém Rumunsku probíhají již od čtvrtečního večera demonstrace.

http://graphis-artwork.blogspot.com/2012/01/protest.html
To si takhle v sobotu večer popíjím svého "Bílého Rusáka" v neznámém baru v Bukurešti, (ne)poslouchám hovor zdejších AIESECářek a do toho sleduji LCD TV jež je zde přítomno snad na každém rohu. Většinou hrají muziku, ať už tradiční nebo moderní, ale dneska se na obrazovce míhají lidi s transparenty a policejní kordony.
Nedalo mi to a ptám se svých rumunských kolegů z AIESEC o co jako jde. Celkem v klidu a ležérně mi odpoví, že je to demonstrace tady v Bukurešti. Pár tisíc lidí se rozhodlo, že je malá zima na to aby se šli vydovádět na známé náměstí Univerzitate v srdci Rumunské metropole. Proč? Tak na tuhle záludnou otázku se mi vzápětí dostalo několika různých odpovědí, které se v průběhu víkendu měnily. Nicméně jedno, či možná vše z následujících:
  • Veřejná ambulantní služba má přejít do soukromých rukou
  • Prezident se znelíbil mnoha občanům a tak vyšli do ulic
  • Úsporná opatření vlády
  • Všeobecná korupce ve státním sektoru
Demonstrace probíhaly po celý víkend a to nejen v Bukurešti, ale ve všech velkých městech v Rumunsku. Ještě v pondělí bylo možné najít na Univerzitate zkrvavené dlažební kostky a rozbité výlohy. Bez rabování a potyček se to samozřejmě neobešlo. Záznam z demonstrace v rumunské televizi můžete shlédnout zde

    1 komentář: