Na návštěvě u sousedů- Polské Pierogi
Předně se chcu omluvit a možná taky ospravedlnit. Dlouho jsem nic nenapsal..alespoň né česky.Kromě toho že jsem makal (hehe - jo přesně tak, pařil Assassin's Creed 3) 10 hodin denně tak jsem taky cestoval převážně s anglicky mluvícími přáteli.
Včera na večer jsme se sešli u Lukasze doma. Pohodový 1+1 na Bukurešťském Vitanu, kde bydlí společně se svou ženou a 3 letou dcerkou. Všichni se společně přistěhovali z Polska loni na podzim. Barbara dostala práci u HP a Lukasz jehož duše je skrz na skrz cestovatelská neváhal a podpořil její kariéru. Sám pak našel, jak on vždycky říká, "amazing job" v Ubisoftu a splnil si dětský sen.
V malé kuchyňce pro nás do 5 do rána předešlého dne připravoval polskou národní specialitu. Pierogi nebo po našem pirohy, i když v mojí hlavě mají tyto dvě věci trochu odlišné tvary a chutě, vytvářel podle rodinného receptu.
Já mám ve zvyku chodit všude včas :-D a stejně tak jsem učinil i včera večer. Když jsem dorazil k Lukaszovi s akademickou 45 minutovkou, zjistil jsem, že jsem dorazil první. Co naplat, dali jsme se hned...do pití. Jedno dvě píva a už jsme se začali strachovat, kde jsou ostatní "akademici". Pojedli jsme trochu pirogů, probrali ženský, chlast a rokenrol a ve finále volali Stefanie. Z okolního hluku bylo jasné, že právě sedí v metrou a uhání směrem k Mihai Bravu station. Naštěstí cestou vyzvedla Sebastiana a Alejandra v naší oblíbené hospodě "Na růžku" a tím zároveň průvodce na cestě za vydatnou polskou krmí.
Jak jsem psal v jednom z předchozích postů, psi tady jsou skoro všude a dostat se v pořádku ke mě nebo k Lukaszovi až do bytu je občas o zadnici. Především po setmění, bez znalosti místních smeček a jejich teritorií. Už nikdy se nenecham nachytat na švestkách od Gangu Alea Blajel a jejich část ulice si můžou v klidu značkovat až do Aleluja.
Sraz byl v 7, já dorazil před 8 a v 9 už jsme byli všichni u stolu. Na něm se skvěly kromě hrnce plného horkých pierogů také máslo, sklenice se zlatavým mokem (čti pívo) a bramborovo sýrová pomazánka, která prakticky tvořila náplň pierogů.
Posílení alkoholem jsme na dekorum moc nedbali a sázeli do sebe jeden pirožek za druhým. Trochu máslíčka a posypat solí. Delikatesa, po které se slehla zem...
Příště se dostaneme třeba i k receptu.
Pro dnešek padla a zpět do práce
Žádné komentáře:
Okomentovat